Kameleon

Kameleony pochodzą z półwyspu arabskiego głównie z Jemenu i Arabii Saudyjskiej. Kameleony które możemy kupić w sklepach zoologicznych dorastają zazwyczaj do około pięćdziesięciu centymetrów. Więcej »

 

Category Archives: Zwierzęta stepów

Żyrafa i lampart

Żyrafa jest najwyższym ze zwierząt – osiąga wzrost 6 metrów, z czego 3 metry to sama szyja. Tak długa szyja stanowi przeszkodę tylko podczas picia, kiedy to żyrafa musi stanąć na szeroko rozstawionych nogach i bardzo mocno pochylić głowę. Jest to pozycja niebezpieczna, bowiem drapieżnik może ją wtedy łatwo zaatakować. Na szczęście żyrafy potrafią wytrzymać długo bez wody. Łagodne i przyjazne żyrafy żyją w niewielkich stadach wędrujących przez sawannę w poszukiwaniu pożywienia – liści z wierzchołków drzew, do których nie dosięgną żadne inne zwierzęta. Samica żyrafy rodzi zazwyczaj jedno młode, choć czasami zdarzają się bliźnięta. Ze względu na to, że żyrafa rodzi w pozycji stojącej, młode, które ma około 2 metrów wysokości, zaczyna swoje życie od upadku z dość dużej wysokości. Po dwudziestu minutach jest zdolne stać na własnych nogach. Lampart jest drapieżnikiem często spotykanym w Afryce, na Bliskim Wschodzie i w Azji. Czarne pantery, czyli lamparty o czarnym futrze, występują najczęściej w Azji. Lamparty ^ żyją samotnie i polują w nocy. Cierpliwie czekają, aż przyszła ofiara – zwykle małpa, ptak lub inne niewielkie zwierzę- zbliży się odpowiednio blisko i rzucają się nań z szybkością błyskawicy.

Hieny i szakale

Dział poświęcony dwóm padlinożercą, zamieszkującymi sawannę, i żywią się szczątkami zwierząt, padliną żywią się szakale wraz z hienami. Hiena nie ma zbyt dobrej reputacji, bowiem jada niemal wyłącznie martwe zwierzęta. Odgrywa jednak pożyteczną rolę „śmieciarza sawanny”, usuwając ciała padłych zwierząt. Hieny także polują- duże grupy potrafią upolować nawet antylopę lub ‚ zebrę. Zapuszczają się też w pobliża wiosek, atakując zwierzęta domowe i szukając odpadków. Hieny mają mocne zęby i bardzo silne szczęki. Często krążą w pobliżu pożywiających się lwów i zjadają pozostawione przez nie resztki. Zdarza się nawet, że stado hien odbiera lwom całą zdobycz. Wokół nich zbierają się wtedy sępy, niecierpliwie czekając na swoją kolej. Na samym końcu pożywiają się szakale. Szakal jest zwierzęciem nocnym. Pary lub grupy szakali przemierzają sawannę w poszukiwaniu pożywienia: gryzoni, zajęcy, węży i jaszczurek. Często kręcą się w pobliżu hien, ale do posiłku dostają się dopiero wtedy, gdy hieny najedzą się do syta.

Lew i gepard

Dział ten w całości poświęcę na opisanie dwóch drapieżnych, dużych kotów żyjących zazwyczaj na stepach, a będą to lew i gepard. Lew jest największym afrykańskim drapieżnikiem. Samce są większe od samic. Dodatkowo odróżnia je grzywa, występująca tylko u samców. Samice rodzą od 2 do 6 kociąt, które są pilnie strzeżone przez całe stado. Nowonarodzone lwiątka mają cętki. Zapolowanie odpowiedzialne są lwice. Podczas polowania rozpraszają się na rozległym obszarze i po okrążeniu ofiary atakują ją ze wszystkich stron. Przywódca stada posila się najlepszymi kąskami, po nim pozostałe samce, później samice, a na końcu jedzą młode. Gepard jest jedynym przedstawicielem rodziny kotów, który nie potrafi chować pazurów. Dzięki temu może lepiej odepchnąć się od gruntu, gdy startuje do swojego sprintu, podczas którego osiąga prędkość 110 kilometrów na godzinę. Daje mu to tytuł najszybszego czworonożnego zwierzęcia na świecie. Gepard nie potrafi jednak biec zbyt długo i musi złapać swą ofiarę nim opadnie z sił.

Bizony i pieski

Dwieście lat temu, przed przybyciem europejskich osadników, amerykańskie prerie przemierzało 70 milionów bizonów. Na przestrzeni kilku dziesięcioleci niemal doszczętnie je wytrzebiono -przeżyło tylko 600 sztuk. Dzięki ścisłej ochronie aktualnie w USA żyje około 40000 bizonów. Kiedy ponad prerią unosi się potężna chmura kurzu można przypuszczać, że to bizony wędrują w poszukiwaniu lepszej trawy i wody. Może być to także spowodowane zaciekłymi walkami byków podczas pory godowej. Młodymi bizonami zajmują się matki. W przypadku zagrożenia chroni je całe stado, tworząc wokół nich zasłonę nie do przebycia, złożoną z potężnych ciał ze skierowanymi w kierunku wroga rogami. Nazwa piesek jest myląca, bowiem pieski preriowe są w gruncie rzeczy gryzoniami, spokrewnionymi z wiewiórkami i świstakami. Ich nazwa wzięła się stąd, że ich ostrzeżenie brzmi jak szczekanie psa. Te niewielkie zwierzątka są wyjątkowymi kopaczami: budują podziemne nory tworzące całe kolonie. Każda norka ma wiele pomieszczeń mieszkalnych i oczywiście zaopatrzona jest w zapasowe wyjście.

Słoń i struś

Kolejne dwa zwierzęta charakterystyczny dla tej strefy… Słoń afrykański jest prawdziwym gigantem sawanny, osiągającym wysokość 4 metrów i wagę 8 ton. Jest znacznie większy od swego indyjskiego kuzyna, od którego różnią go także bardzo duże uszy. Słynne słoniowe kły mogą mieć nawet trzy metry długości. Słonie są zwierzętami towarzyskimi. Samice z młodymi tworzą stada, którym przewodzi młody, silny samiec. Stare samce żyją samotnie lub tworzą niewielkie grupki. Słonica ma tylko jedno młode, które przychodzi na świat po drugiej ciąży – od 18 do 22 miesięcy. W chwili narodzin „maleństwo” waży 100 kilogramów i ma metr wzrostu. Słoniątka uwielbiają się bawić, biegać, pływać i spacerować trzymając się trąbą ogona mamy. Struś jest największym żyjącym ptakiem. Nie potrafi latać, ale za to umie biegać z szybkością dochodzącą do 50 kilometrów na godzinę. Samica strusia składa jaja o wadze półtora kilograma i bardzo twardej skorupce. Pisklęta przychodzą na świat po sześciu tygodniach cierpliwego wysiadywania.

Kangur

Ten dział poświęcony jest zwierzęciu pochodzącym z Australii. Kangur jest zwierzęcym symbolem Australii. Kangury są torbaczami, co oznacza, że samice mają torby, w których młode po przyjściu na świat znajdują schronienie i ssą mleko matki. Największym członkiem rodziny kangurów jest kangur rudy, osiągający w postawie stojącej ponad dwa metry wysokości. Do tego może poszczycić się metrowym ogonem. Waga: do 150 kilogramów. Kangur szary, zwany także olbrzymim, jest bardzo duży i niewiele ustępuje rozmiarami rudemu. Kangury żyją w stadach i żywią się trawami oraz inną roślinnością. Dzięki bardzo silnym tylnym nogom potrafią skakać, pędząc z prędkością 80 kilometrów na godzinę. Natychmiast po urodzeniu małe kangurzątko, mierzące tylko około 3 centymetrów długości, wspina się do torby swojej mamy, gdzie pozostaje przez pięć miesięcy. Gdy potrafi już samodzielnie się poruszać i jeść to samo, co dorosłe kangury, często korzysta z torby mamy jako kryjówki i środka transportu. Na dobre rozstaje się z nią gdy ma około ośmiu miesięcy.

Stepy

Stepy to środowisko przejściowe między lasami a pustyniami. Ich podstawową cechą charakterystyczną jest podobieństwo do morza traw, z którego tylko czasami gdzieniegdzie wyłaniają się pojedyncze drzewa i krzewy. Stepy występują na wszystkich kontynentach. Ich wygląd różni się w zależności od szerokości geograficznej. W Ameryce Północnej stepy noszą nazwę prerii i rozciągają się na rozległych terenach o klimacie umiarkowanym. Południowoamerykański step-pampa jest bardziej suchy. Sawanna afrykańska (zwana w południowej części kontynentu veldt) podlega obfitym sezonowym ulewom. Azjatyckie stepy charakteryzują się dużymi różnicami temperatury między latem a zimą. Duże obszary trawiaste występują także w Australii. Fauna obszarów stepowych jest zróżnicowana w zależności od rejonu geograficznego. Najsłynniejszym mieszkańcem północnoamerykańskiej prerii jest bizon, zaś na południowoamerykańskiej pampie królują konie i krowy. Afrykańska sawanna oferuje największe bogactwo gatunków zwierząt, od drapieżników, takich jak lwy, gepardy i likaony po zwierzęta roślinożerne, takie jak gazele, zebry czy gnu.