Kameleon

Kameleony pochodzą z półwyspu arabskiego głównie z Jemenu i Arabii Saudyjskiej. Kameleony które możemy kupić w sklepach zoologicznych dorastają zazwyczaj do około pięćdziesięciu centymetrów. Więcej »

 

Category Archives: Zwierzęta stepów

Bizony i pieski

Dwieście lat temu, przed przybyciem europejskich osadników, amerykańskie prerie przemierzało 70 milionów bizonów. Na przestrzeni kilku dziesięcioleci niemal doszczętnie je wytrzebiono -przeżyło tylko 600 sztuk. Dzięki ścisłej ochronie aktualnie w USA żyje około 40000 bizonów. Kiedy ponad prerią unosi się potężna chmura kurzu można przypuszczać, że to bizony wędrują w poszukiwaniu lepszej trawy i wody. Może być to także spowodowane zaciekłymi walkami byków podczas pory godowej. Młodymi bizonami zajmują się matki. W przypadku zagrożenia chroni je całe stado, tworząc wokół nich zasłonę nie do przebycia, złożoną z potężnych ciał ze skierowanymi w kierunku wroga rogami. Nazwa piesek jest myląca, bowiem pieski preriowe są w gruncie rzeczy gryzoniami, spokrewnionymi z wiewiórkami i świstakami. Ich nazwa wzięła się stąd, że ich ostrzeżenie brzmi jak szczekanie psa. Te niewielkie zwierzątka są wyjątkowymi kopaczami: budują podziemne nory tworzące całe kolonie. Każda norka ma wiele pomieszczeń mieszkalnych i oczywiście zaopatrzona jest w zapasowe wyjście.

Słoń i struś

Kolejne dwa zwierzęta charakterystyczny dla tej strefy… Słoń afrykański jest prawdziwym gigantem sawanny, osiągającym wysokość 4 metrów i wagę 8 ton. Jest znacznie większy od swego indyjskiego kuzyna, od którego różnią go także bardzo duże uszy. Słynne słoniowe kły mogą mieć nawet trzy metry długości. Słonie są zwierzętami towarzyskimi. Samice z młodymi tworzą stada, którym przewodzi młody, silny samiec. Stare samce żyją samotnie lub tworzą niewielkie grupki. Słonica ma tylko jedno młode, które przychodzi na świat po drugiej ciąży – od 18 do 22 miesięcy. W chwili narodzin „maleństwo” waży 100 kilogramów i ma metr wzrostu. Słoniątka uwielbiają się bawić, biegać, pływać i spacerować trzymając się trąbą ogona mamy. Struś jest największym żyjącym ptakiem. Nie potrafi latać, ale za to umie biegać z szybkością dochodzącą do 50 kilometrów na godzinę. Samica strusia składa jaja o wadze półtora kilograma i bardzo twardej skorupce. Pisklęta przychodzą na świat po sześciu tygodniach cierpliwego wysiadywania.

Kangur

Ten dział poświęcony jest zwierzęciu pochodzącym z Australii. Kangur jest zwierzęcym symbolem Australii. Kangury są torbaczami, co oznacza, że samice mają torby, w których młode po przyjściu na świat znajdują schronienie i ssą mleko matki. Największym członkiem rodziny kangurów jest kangur rudy, osiągający w postawie stojącej ponad dwa metry wysokości. Do tego może poszczycić się metrowym ogonem. Waga: do 150 kilogramów. Kangur szary, zwany także olbrzymim, jest bardzo duży i niewiele ustępuje rozmiarami rudemu. Kangury żyją w stadach i żywią się trawami oraz inną roślinnością. Dzięki bardzo silnym tylnym nogom potrafią skakać, pędząc z prędkością 80 kilometrów na godzinę. Natychmiast po urodzeniu małe kangurzątko, mierzące tylko około 3 centymetrów długości, wspina się do torby swojej mamy, gdzie pozostaje przez pięć miesięcy. Gdy potrafi już samodzielnie się poruszać i jeść to samo, co dorosłe kangury, często korzysta z torby mamy jako kryjówki i środka transportu. Na dobre rozstaje się z nią gdy ma około ośmiu miesięcy.