Kameleon

Kameleony pochodzą z półwyspu arabskiego głównie z Jemenu i Arabii Saudyjskiej. Kameleony które możemy kupić w sklepach zoologicznych dorastają zazwyczaj do około pięćdziesięciu centymetrów. Więcej »

 

Kangur

Ten dział poświęcony jest zwierzęciu pochodzącym z Australii. Kangur jest zwierzęcym symbolem Australii. Kangury są torbaczami, co oznacza, że samice mają torby, w których młode po przyjściu na świat znajdują schronienie i ssą mleko matki. Największym członkiem rodziny kangurów jest kangur rudy, osiągający w postawie stojącej ponad dwa metry wysokości. Do tego może poszczycić się metrowym ogonem. Waga: do 150 kilogramów. Kangur szary, zwany także olbrzymim, jest bardzo duży i niewiele ustępuje rozmiarami rudemu. Kangury żyją w stadach i żywią się trawami oraz inną roślinnością. Dzięki bardzo silnym tylnym nogom potrafią skakać, pędząc z prędkością 80 kilometrów na godzinę. Natychmiast po urodzeniu małe kangurzątko, mierzące tylko około 3 centymetrów długości, wspina się do torby swojej mamy, gdzie pozostaje przez pięć miesięcy. Gdy potrafi już samodzielnie się poruszać i jeść to samo, co dorosłe kangury, często korzysta z torby mamy jako kryjówki i środka transportu. Na dobre rozstaje się z nią gdy ma około ośmiu miesięcy.