Kameleon

Kameleony pochodzą z półwyspu arabskiego głównie z Jemenu i Arabii Saudyjskiej. Kameleony które możemy kupić w sklepach zoologicznych dorastają zazwyczaj do około pięćdziesięciu centymetrów. Więcej »

 

Lew i gepard

Dział ten w całości poświęcę na opisanie dwóch drapieżnych, dużych kotów żyjących zazwyczaj na stepach, a będą to lew i gepard. Lew jest największym afrykańskim drapieżnikiem. Samce są większe od samic. Dodatkowo odróżnia je grzywa, występująca tylko u samców. Samice rodzą od 2 do 6 kociąt, które są pilnie strzeżone przez całe stado. Nowonarodzone lwiątka mają cętki. Zapolowanie odpowiedzialne są lwice. Podczas polowania rozpraszają się na rozległym obszarze i po okrążeniu ofiary atakują ją ze wszystkich stron. Przywódca stada posila się najlepszymi kąskami, po nim pozostałe samce, później samice, a na końcu jedzą młode. Gepard jest jedynym przedstawicielem rodziny kotów, który nie potrafi chować pazurów. Dzięki temu może lepiej odepchnąć się od gruntu, gdy startuje do swojego sprintu, podczas którego osiąga prędkość 110 kilometrów na godzinę. Daje mu to tytuł najszybszego czworonożnego zwierzęcia na świecie. Gepard nie potrafi jednak biec zbyt długo i musi złapać swą ofiarę nim opadnie z sił.